Most jön az 5.!

Az Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztivál 1989 óta íródó történetében a 2022. évi esemény az ötödik lesz a sorban. Az alábbiakban felidézzük a kezdeteket, és az eddigi négy fesztivál legemlékezetesebb pillanatait.

Herendi Ivánnak, a Világfesztivál egyik ötletgazdájának visszaemlékezése:

„Ha az Asztalitenisz Világfesztivál létrejöttéről beszélünk, először Pirisi István magyar-norvég állampolgárságú barátunk nevét kell megemlíteni. Neki köszönhető, hogy a 80-as évek elején a BVSC asztalitenisz-szakosztályának fiataljaival Norvégiában vendégeskedhettünk. Az egyik városnéző program keretében Oslóban az Ekeberg Slettára értünk, amely egy nagyon nagy kiterjedésű, sík terület volt. Különleges látványban volt részünk, mivel akármilyen irányba is fordultunk, mindenfelé futballkapukat láttunk. Kiderült, hogy évek óta itt rendezik meg a Norvég-kupa elnevezésű nyári gyerekfocitornát, amelyre a világ számos országából 1000 csapat érkezik évente. Azért ezer, mert bár több jelentkező is lenne, ennél több együttest már nem tudnak fogadni.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Lipovits Gyula edzőkollégámmal összenéztünk, és egymástól kérdeztük, hogy miért is ne lehetne valamilyen hasonló eseményt szervezni a mi sportágunkban is. Ez volt az a gondolatcsíra, amelynek a továbbfejlesztéséről elkezdtünk gondolkodni.

Az 1980-as évek közepe, második fele táján az asztaliteniszben az utánpótláskorúak számára még csak kontinentális versenyeket rendeztek, és azokat is csak korlátozott számban. A fiatalok fejlődéséhez szükséges nemzetközi tapasztalatok megszerzése kevés magyar játékost érinthetett. A Jónyer, Gergely, Klampár aranytrió pályafutása pedig már a vége felé közeledett. Azt gondoltuk, ha azt akarjuk, hogy újra legyenek kiemelkedő eredményeink, lépnünk kell.

Az 1. Világfesztivál főszervezői, balról: Kövér Péter, Herendi Iván, Lipovits Gyula, Jóyner István

Mit akartok ti csinálni? – kérdezték értetlenkedve, nem kevés aggodalommal a hangjukban barátok, ismerősök, kollégák Herendi Ivánt, Lipovits Gyulát, Kövér Pétert és Jónyer Istvánt 1989 tavaszán. Világfesztivált! – érkezett az egyhangú válasz, mintha a legtermészetesebb dolog volna, hogy valaki olyasmire adja a fejét, aminek a szakmai, erkölcsi és anyagi sikerében a legkevésbé sem lehet biztos. Valami egészen másra, mint az addig megszokott; valamire, amiről az ötlet születésekor nem sejthette senki: akkorát „durran”, hogy a hangja elhallatszik a legtávolabbi kontinensig is.

Magyarország akkori legnagyobb fedett sportlétesítményében,

a Budapest Sportcsarnokban 70 asztalon, Ogimura Ichiro

ITTF-elnök támogatásával rendeztük meg az 1. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztivált 1989-ben. A 18 évnél fiatalabb versenyzők világméretű találkozójára korábban soha nem volt példa. A majdnem 30 országból érkező 700 résztvevő el volt ragadtatva a különleges hangulattól, amit a versenyek melletti kulturális és szórakoztató programok színesítettek.

A külföldi résztvevőket 15 autóbusszal elvittük a a Balatonhoz, sétahajózást szerveztünk számukra a Dunán. A Világfesztivál keretében koncertezett a Kisstadionban az akkortájt nagy népszerűségnek örvendő Blue System együttes, volt esti diszkó is, de valamennyi program csúcsát a Nemzeti Sportcsarnokban telt ház előtt fellépő Secretin-Purkart show (lásd a videót!) jelentette.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept
A verseny győztesei között több olyan versenyző is akadt, aki felnőttkorára a világ legjobbjai közé küzdötte magát. Ilyen volt a fehéroroszok későbbi extraklasszisa, az akkor még a Szovjetunió színeiben versenyző Vlagyimir Szamszonov is. A mezőnyben ott volt Boros Tamara és Aleksandar Karakasevic, a magyar indulók között Bátorfi Zoltán, Gárdos Róbert, Fazekas Péter, Lindner Ádám, Pázsy Ferenc és Lajtai Kristóf. Az eredményhirdetéseknél a dél-koreai versenyzők vitték a prímet.

A minden várakozást túlszárnyaló sikernek köszönhetően egy évvel később, 1990-ben ugyancsak a Budapest Sportcsarnokban tartottuk a 2. Ifjúsági Asztalitenisz Világfesztivált. A Magyar Televízió 70 perces egyenes adásban közvetített, a Trans World Sports 60 országban összefoglalókkal számolt be az eseményről. A fesztiválprogramok keretében kibéreltük a Fővárosi Nagycirkuszt, ahol a porondon elhelyezett pingpongasztalon az elefánt ormányán érkező Gárdos Robi a virtuóz Faházi Jánossal játszott. Tóth Krisztina egyesben és párosban is aranyérmes lett.

Tízévnyi megszakítás után, 2000-ben rendeztük a 3. Világfesztivált. A Budapest Sportcsanok időközben leégett, így a Nemzeti Sportváros címmel büszkélkedő Tiszaújváros lett a helyszín, ahol 32 ország több mint 700 fiatalja között első ízben képviseltette Kína is magát. A Világfesztivál kedvéért Adam Sharara ITTF-elnök először látogatott Magyarországra. A sportvezető a látottaktól el volt ragadtatva. Azt kérte, hogy ezentúl kétévente tartsunk Világfesztivált. Kína 4 aranyérme mellett magyar sikerek is születtek Zwickl Dániel, Jakab János és Molnár Krisztián jóvoltából. A mezőnyben ott volt Póta Georgina és Pergel Szandra is.

A 3. Világfesztiválnak sportágtörténelmi jelentőséget kölcsönzött, hogy ezen az eseményen debütált világviszonylatban a 40 milliméteres labda.
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Az ITTF kérésének eleget téve 2002-ben ugyancsak Tiszaújváros adott otthont a 4. Világfesztiválnak, amelynek keretében ismét sporttörténelmi eseménynek lehettünk házigazdái: az ITTF javaslatára programba került az 1. Serdülő Világjátékok (World Cadet Challenge) is. A Serdülő Világjátékokon kontinensválogatottak szerepeltek, a mezőnyből kiemelkedtek a kínai fiatalok. A későbbi felnőtt világsztár Zhang Ji-ke mindenkit maga mögé utasított. A 4. Világfesztivál és 1. Serdülő Világjátékok eseményei a világ minden tájáról érkező, 45 országot képviselő 800 résztvevővel hatalmas sikerrel zárultak. Adam Sharara és a teljes ITTF-vezérkar elismerésben részesítette a szervező bizottságot. A színvonalas fesztiválprogramok mellett a lakossági versenyek is nagy sikert arattak.”

És a folytatás…

Az 5. Ifjúsági Világfesztivál megrendezésének gondolatára két évtizedet kellett várni. Miután a sportágban jó ideje évente tartanak ifjúsági világbajnokságot, fölvetődött a gondolat, hogy a legfiatalabbaknak is hasonló, világméretű találkozási lehetőséget kellene biztosítani. A 2022 júniusában tartandó 5. Világfesztiválon az U11-es, az U13-as, az U15-ös, az U17-es és az U19 korosztály méretheti meg magát. Helyszínül a 2017-ben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) létesült, világszínvonalú, győri Olimpiai Sportparkot választottuk, ahol 47 asztalon folynak majd a versenyek, és további 22 asztalon melegíthetnek be a fiatalok. Nemzetközi edzői szeminárium és nemzetközi edzőtábor is szerepel a programban. A versenyeredmények alapján kialakuló pontversenyben az 1–3. helyen végzett ország, valamint a hat legeredményesebben szereplő magyar klub is pénzdíjban is részesül.

A Duna folyó partján fekvő Győr régióközpont, Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa. Ausztria, Szlovákia és Magyarország fővárosainak szinte azonos távolságra fekvő, nem sokkal több, mint 100 kilométeres tengelyében fekszik, megközelíthetősége, közlekedési adottságai kiválóak.

Az eddigi négy Világfesztiválon a már említetteken kívül a következő olyan versenyzők szerepeltek a mezőnyben, akik felnőttkorukra a világranglista élcsoportjába küzdötték magukat: Ovidiu Ionescu (Románia), Elizabeth Samara (Románia), Daniel Habesohn (Ausztria), Daniela Dodean (Románia), Gustavo Tsuboi (Brazília), Galia Dvorak (Spanyolország), Paul Drinkhall (Anglia), Margarita Pesotskaia (Ukrajna).

Az eddigi Világfesztiválokon részt vevő országok

Albánia, Algéria, Anglia, Angola, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Brazília, Bulgária, Chile, Csehország, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Egyesült Államok, Egyiptom, Észtország, Franciaország, Ghána, Görögország, Hollandia, Horvátország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Jordánia, Jugoszlávia, Kanada, Kenya, Kína, Kolumbia, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Mauritánia, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország (Szovjetunió), Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Tunézia, Türkmenisztán, Új-Zéland, Ukrajna, Üzbegisztán, Vietnám, Wales és persze Magyarország.

Az első négy Világfesztivál győztesei

1989

Ifjúságiak. Fiúk. Egyes: Lee Sang Joon (Dél-Korea). Páros: Chang Jon, Young Hyun (Dél-Korea). Leányok. Egyes: Kim Boon Sik (Dél-Korea). Páros: Natalija Konovalova, Jekatyerina Tauszkanova (Szovjetunió)
Serdülők. Fiúk. Egyes: Vlagyimir Szamszonov (Szovjetunió). Páros: Vlagyimir Szamszonov, Szergej Vasziljev (Szovjetunó). Leányok. Egyes: Moo Kiyo Kim (Dél-Korea). Páros: Moo Kiyo Kim, Kondás Orsolya (Dél-Korea, Magyarország)

1990

Ifjúságiak. Fiúk. Egyes: Szilárd Csölle (Csehszlovákia). Páros: Szilárd Csölle, Andrej Bardon (Csehszlovákia). Leányok. Egyes: Tóth Krisztina (Magyarország). Páros: Tóth Krisztina, Élő Vivien (Magyarország)
Serdülők. Fiúk. Egyes: Robert Krajcik (Csehszlovákia). Páros: Kosztadin Lengerov, Balogh József (Bulgária, Magyarország). Leányok. Egyes: Szvetlana Ganyina (Szovjetunió). Páros: Akena Frtalova, Zdenka Kunesova (Csehszlovákia)

2000

Ifjúságiak. Fiúk. Egyes: Zwickl Dániel (Magyarország). Páros: Ranabir Das, Sukantu Das (India). Csapat: Magyarország. Leányok. Egyes: Li Qiang-bing (Kína). Páros: Li Qiang-bing, Zhang Fang (Kína). Csapat: Kína
Serdülők. Fiúk. Egyes: Jakab János (Magyarország). Páros: Jakab János, Molnár Krisztián (Magyarország). Csapat: Magyarország. Leányok. Egyes: Éva Tápai (Szerbia). Páros: Éva Tápai, Gabriella Fehér (Szerbia). Csapat: Magyarország
Újoncok. Fiúk. Egyes: Gao Fan (Kína). Leányok. Egyes: Margarita Fetjuhina (Oroszország)

2002

Ifjúságiak. Fiúk. Egyes: Zwickl Dániel (Magyarország). Páros: Tao Feng, Wang Yang (Kína). Csapat: Magyarország. Leányok. Egyes: Annamária Erdelji (Szerbia). Páros: Annamária Erdelji, Ema Recko (Szerbia). Csapat: Románia
Serdülők. Fiúk. Egyes: Zhang Ji-ke (Kína). Páros: Jiang Tian-yi, Zhang Ji-ke (Kína). Csapat: Kína. Leányok. Egyes: Cao Zhen (Kína). Páros: Cao Zhen, Wang Xuan (Kína). Csapat: Kína
Újoncok. Fiúk. Egyes: Cumar Jubin Cumar (India). Leányok. Egyes: Elizabeta Samara (Románia)

Mennyi, mennyi emlék…